ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Turkish Journal of Clinical Psychiatry
Consultation Concept from the Viewpoint of Medical Evolution in Psychiatry [Turkish J Clin Psy]
Turkish J Clin Psy. 2000; 3(2): 117-125

Consultation Concept from the Viewpoint of Medical Evolution in Psychiatry

Serap Şahinoğlu PELİN1
Uz. Dr., Ankara Üniversitesi Trp Fakültesi Deontoloji Anabilim Dalı, ANKARA

In medical practice clinicians sometimes need the help of other specialists for certain cases in which their knowledge is not sufficient. In other words they consult other physician, for a better diagnois and planning for treatment. This consulting consept is called "consultation" in medical practice, and could be seen as a scientific interchange of views among physicians. Consultation liaison psychiatry can be accepted as a subfield of consultation concept, and it is being used increasingly rate in recent years, despite its existence since the begining of the century. Though defined as a relatively scanty subfield of medical consultation concept. Consultation liaison psychiatry represents a wider scientific area. Scientific and technical developments in medicine, continuing with an increasing rate in the last half of 19th century, began to gain importance from the viewpoint of some values, relations and education in the field of medicine. Consultation liaison psychiatry could certainly be considered as a part of these developments. Undoubtedly, it is unrealistic to express the place of Consultation - Liaison Psychiatry in medical sciences from a narrow point of view but the causes of its development would certainly help in making comments about various changes in medicine and future reflections. As a conclusion, the aim of this paper is to explain how consultation developed into Consultation liaison psychiatry, and the effects of the latter on medical education.

Keywords: Key Words: Consultation, medical consultation, consultation - liaison psychiatry, interrelationship in medicine, medical education.

Tıp Evrimi Açısından ve Psikiyatri Özelinde Konsültasyon Kurumu

Serap Şahinoğlu PELİN1
Uz. Dr., Ankara Üniversitesi Trp Fakültesi Deontoloji Anabilim Dalı, ANKARA

Özellikle klinikte çalışan hekimin uğraşı sırasında tek başına üstesinden gelemediği vakalarda bir başka hekimden bilimsel ve teknik bir yardım ya da kısaca danışmanlık aldığı eylem "konsültasyon" olarak adlandırılmaktadır. Yüzyılın başında ortaya çıktığı bilinmekle birlikte, özellikle son yıllarda artan bir sıklıkla karşılaştığımız bir başka uygulama biçimi konsültasyon liyezon psikiyatrisidir. Bu alan, tıbbi konsültasyon olgusunun daha dar bir altalanı olarak değerlendirilebilir. Ancak terimin kendisinden de anlaşılabileceği gibi konsültasyondan daha geniş ve kapsamlı bir uygulama biçimidir. Tıpta özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında hız kazanmaya başlayan bilimsel ve teknik gelişmeler tıp uygulamasının değerler, ilişkiler, eğitim gibi değişik düzeylerinde kendisini göstermeye başlamıştır. Ruh hekimliğinin süreç içerisindeki gelişiminin yanında, hastaya farklı yaklaşımlar ve tıptaki aşırı uzmanlaşma da konsültasyon - liyezon psikiyatriyi bir anlamda bu gelişmelerin bir parçası haline getirdiğini söyleyebiliriz. Kuşkusuz bugün konsültasyon - liyezon psikiyatrinin tıp içindeki yerini yalnızca bu nedenlerle açıklamaya çalışmak gerçekçi olmayacaktır. Sonuçta bu yazının temel amacı konsültasyondan konsültasyon liyezon psikiyatrisine nasıl ulaşıldığı ve onun tıbba ve tıp eğitimine olan etkilerinin neler olduğu biçiminde özetlenebilir.

Anahtar Kelimeler: Anahtar Sözcükler: Konsültasyon, tıbbi konsültasyon, konsültasyon - liyezon psikiyatrisi, tıpta disiplinlerarası ilişki, tıp eğitimi.


Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
 (1 accesses)
 (1774 downloaded)
LookUs & Online Makale