ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
A Review for Valproate use in Psychiatric Disorders [J Clin Psy]
J Clin Psy. 2002; 5(1): 33-41

A Review for Valproate use in Psychiatric Disorders

Tuncer Okay1, Cebrail KISA2, Nesrin DİLBAZ3
1Dr., Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Psikiyatri Kliniği
2Dr, I. Psikiyatri Kliniği ANKARA
3Doç. Dr., Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Psikiyatri Kliniği, Ankara

The valproate which had been started to use as anticonvulsant after years of its discovery has also been started to use in the treatment for bipolar disorder. Today, it has been used also in dementia, posttraumatic stress disorder, personality disorder, tardive dyskinesia, alcohol dependency and withdrawal, psychotic disorder, major depressive disorder, anxiety disorders and in the other organic and functional psychiatric statements which progress with impulsive severe behaviors. It acts effectively in affective disorders, anxiety disorders, the statements as impulsive disorders and agitation especially. The literature related with valproate use for psychiatric statements -in symptom and disorders- has been reviewed in this paper.

Keywords: Key Words: Valproate, anticonvulsants, psychiatric disorders.

Psikiyatrik Bozukluklarda Valproat Kullanımı

Tuncer Okay1, Cebrail KISA2, Nesrin DİLBAZ3
1Dr., Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Psikiyatri Kliniği
2Dr, I. Psikiyatri Kliniği ANKARA
3Doç. Dr., Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Psikiyatri Kliniği, Ankara

Keşfedilmesinden yıllar sonra antikonvülzan olarak kullanılmaya başlanılan valproat, aynı dönemde bipolar bozukluk tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde anksiyete bozuklukları, major depresif bozukluk, psikotik bozukluk, alkol yoksunluğu ve bağımlılığı, tardiv disldnezi, posttravmatik stres bozukluğu, kişilik bozukluğu, demons, impulsif şiddet davranışları ile giden organik ve fonksiyonel diğer psikiyatrik durumlarda da kullanılmaktadır. Özellikle duygudurum bozuklukları, anksiyete bozuklukları, impulsif davranışlar ve ajitaşyon gibi durumlarda iyi klinik etkinlik göstermektedir. Bu yazıda, valproatm psikiyatrik durumlarda -semptom ve bozukluklarda- kullanımı ile ilgili literatür gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Anahtar Sözcükler: Valproat, antikonvülzanlar, psikiyatrik bozukluklar.

Tuncer Okay, Cebrail KISA, Nesrin DİLBAZ. A Review for Valproate use in Psychiatric Disorders. J Clin Psy. 2002; 5(1): 33-41
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale